Onderzoek Cartesius

Algemeen

Op deze pagina lees je informatie over het doel van het onderzoek in Cartesius. Verder vind je hier een overzicht van onderzoek dat nu loopt of is afgerond.

 

Doel onderzoek in Cartesius

We willen weten of het ontwerp van Cartesius bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van bewoners. We doen verschillende onderzoeken om hierover te leren. Zo kijken we naar hoe bewoners de leefomgeving ervaren, naar ontmoetingen in de wijk en naar de gezondheid en leefstijl van bewoners. Daarnaast onderzoeken we hoe de buitenruimte wordt gebruikt door bewoners en het verkeer. Tot slot meten we de kwaliteit van het milieu, zoals de lucht, het geluid en de bodem. Met deze kennis willen we niet alleen Cartesius gezonder en fijner maken, maar ook andere wijken in Nederland.

 

Waarom meedoen aan onderzoek?

Samen kunnen we leren over wat het belang is van onze leefomgeving en de gemeenschap in een (nieuwbouw)wijk. Met deze kennis draag je niet alleen bij aan een gezonde en fijne wijk Cartesius, maar ook aan het verbeteren van leefomgevingen in andere wijken in Nederland.

Daarnaast bespreken de wetenschappers de resultaten  van het onderzoek met ontwikkelaars, ontwerpers, woningcorporaties en de gemeente Utrecht. Deze gesprekken dragen mogelijk bij aan (tijdelijke) voorzieningen, activiteiten en ontwerpkeuzes binnen Cartesius om de leefomgeving te verbeteren.

Ook is meedoen leerzaam: je ziet van dichtbij hoe onderzoek werkt, leert het onderzoeksteam kennen en wordt geïnformeerd over tussentijdse resultaten.

 

Lopend onderzoek

Jaarlijkse vragenlijst naar leefomgeving

In dit onderzoek kijken we naar hoe mensen de leefomgeving beleven, naar ontmoetingen in de wijk, naar gezondheid, en naar leefstijl en gedrag. Kortom: we willen weten hoe bewoners de leefomgeving van Cartesius ervaart, en hoe dit verandert na verloop van tijd. Dit doen we door middel van een jaarlijkse vragenlijst. Hierin wordt gevraagd naar de tevredenheid over de woonomgeving, het contact met buren en naar gezondheid en leefstijl, zoals voeding, beweging, slaap en stress. Informatie over deelname aan dit onderzoek, kun je hier lezen en aanmelden kan via

 

Studentenprojecten

Gebruik buitenruimte

Studenten van de opleiding Built Environment (Hogeschool Utrecht) doen onderzoek naar het gebruik van de buitenruimte. Hiervoor voeren zij observaties uit aan de hand van wetenschappelijke en reproduceerbare observatietools. Dit onderzoek zal jaarlijks uitgevoerd worden om te kijken hoe het gebruik van de buitenruimte verandert over de tijd. Voor dit onderzoek zijn geen deelnemers nodig.

Dit is de groep studenten die het onderzoek uitvoert in 2025:

 

Toekomstbestendige zorg

Studenten van de bacheloropleiding Zorg, Gezondheid & Samenleving (Universiteit Utrecht) onderzoeken wat er nodig is voor toekomstbestendige zorg in Cartesius. Ze kijken vooral naar de druk op de eerstelijnszorg, zoals de huisarts, tandarts en fysiotherapeut. Kan de druk misschien verminderd worden door andere vormen van zorg meer aandacht te geven? Bewoners kunnen hun mening geven via een korte enquête. Meld je aan via de QR-code op de flyer die te vinden is op de prikborden in Solo en Track.

 

Afgerond onderzoek

Overlast van hitte

In dit onderzoek keken we naar de overlast van hitte en het effect op welbevinden door middel van interviews met bewoners. Ook werd er gevraagd naar wat de overlast van hitte verminderde of juist versterkte. Verder kregen een aantal bewoners ook een sensor om zelf de temperatuur en luchtvochtigheid in hun woning te meten. De data van de sensor kunnen zij bekijken via een digitaal platform.

 

Vervolgonderzoek

Naast de jaarlijkse vragenlijst en de studentenprojecten gaan we ook andere onderzoeken doen in Cartesius. Deze onderzoeken zijn meer gericht op een specifiek onderwerp, zoals hitteoverlast, mobiliteit (vervoerskeuzes) en community. Verder gaan we onderzoek doen met sensoren, om samen met bewoners de leefomgeving te meten. Denk  aan het meten van de luchtkwaliteit, geluid, bodem en verkeersbewegingen.

 

Onderzoeksteam

Aan het onderzoek in Cartesius werken wetenschappers van de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en UMC Utrecht. Dit is een team wetenschappers met verschillende disciplines, denk aan epidemiologen, geografen, geneeskundigen, psychologen en sociologen. Marije Lammers van de Universiteit Utrecht coördineert het onderzoek.

 

Marije Lammers
Technisch Geneeskundige
Postdoc onderzoeker
Coödinator onderzoek in Cartesius
Onderzoek-cartesius@uu.nl
Tina Venema
Sociaal Psycholoog
Universitair docent en onderzoeker
Onderzoek gericht op hittestress en welbevinden